Ralph is Delivery Directeur bij Incentro. Hij is verantwoordelijk voor de levering van alles wat zijn vestiging belooft. Ralph is een Tukker. Hij houdt niet van opsmuk, en buzzwords. Ralph houdt dingen graag simpel.

Ralph, vandaag gaat het over Bimodal IT. Een term gelanceerd door Gartner. Wat is dat nou weer?

Ja, doei. Dat heb ik de vorige keer al uitgelegd. zie Ralph over digitale transformatie

Huh? Bedoel je dat dit weer hetzelfde betekent als een ander buzzword?

Tijdens de uitleg over digitale transformatie legde ik al uit dat als je land wil bewerken, je op een tractor gaat zitten. En als je een kroegentocht in het dorp maakt, pak je de fiets. Dit is precies hetzelfde.

Wil je het voor mij dan toch nog even iets meer urban uitleggen?

Heel simpel. Als ik land ga bewerken, heb ik kracht en grip nodig. Als ik naar de kroegen in het dorp ga, heb ik wendbaarheid en compactheid nodig. Met een tractor kom ik de dorpsstraat nauwelijks in, en dat ding voor de kroeg parkeren gaat al helemaal niet. En met een ploeg achter mijn fiets maak ik weinig klaar op het land. Dat is het.

Vertaal dit eens naar IT dan?

Bimodal betekent dat je twee modi hebt. Modus 1 (mode 1, red.) gaat over robuuste, voorspelbare systemen die in de kern je duidelijk afgebakende processen ondersteunen. Modus 2 gaat over systemen die zorgen voor flexibiliteit, innovatie, aanpasbaarheid. Iedereen die probeert die flexibiliteit en innovatie in zijn robuuste onderlaag te bouwen, is een ongelooflijke oelewapper. Die gaat met de tractor op kroegentocht.

En dan zijn we weer bij het faciliteren van die digitale transformatie?

Die scheiding van typen systemen maakt dat inderdaad mogelijk, ja. Maar eigenlijk gaat het er dus gewoon om dat je ieder systeem laat doen waar het goed in is, en verder niks. Zo spannend is het nou ook weer niet.