een strakke upgrade voor de gemeentewebsite van den haag

Een paspoort aanvragen, informeren over afvalcontainers of een afspraak inplannen bij het stadsdeelkantoor: voor gemeentelijke zaken kunnen Hagenezen al sinds jaar en dag terecht op denhaag.nl. Omdat zowel de interface als het CMS inmiddels behoorlijk was verouderd, schakelde Den Haag hulp in. Een designbureau voor de complete restyling, Incentro voor de technische uitvoering. Samen gaven we de publieke website een flinke facelift.

‘Sinds 1 juli zijn we live’, vertelt Abigail van Tol, een van de developers die het platform hielp ontwikkelen. ‘Na een traject van bijna een jaar. Naast algemene info, vinden bezoekers er per stadsdeel nu ook een nieuwsplatform en een evenementenagenda.’

vaarwel, menu

De belangrijkste upgrade? ‘Dat we alles hebben gebouwd vanuit mobile first. Via analytics konden we duidelijk zien dat de meeste bezoekers via smartphones en tablets binnenkomen.’ Ook op andere vlakken is vanuit de gebruiker gedacht. ‘Het traditionele menu is verdwenen. In plaats daarvan staan alle ‘toptaken’ nu bovenaan. Stukken toegankelijker en overzichtelijker.’

Verder moest de site aan strikte webrichtlijnen van de gemeente voldoen, legt Abigail uit. Zo moest het kleurcontrast tussen voor- en achtergrond groot genoeg zijn voor kleurenblinden en slechtzienden. En de complete site moet bestuurd kunnen worden met een toetsenbord.

van wildgroei naar werkbaar

Om de boel ook backstage op te schonen, schoof er een contentstrateeg aan. Dat was hard nodig, volgens Abigail. ‘De oude site bevatte ongelofelijk veel pagina’s en artikelen. Die content hoefde natuurlijk niet allemaal meeverhuisd. Bovendien stuitten we op een paar honderd tags, de labels op basis waarvan content op de site wordt getoond. We zagen door de bomen het bos niet meer.’

‘Samen met de klant hebben we deze processen helemaal strakgetrokken en opnieuw ingedeeld. Toen was de vraag: zetten we tig redacteuren aan het werk om alle content handmatig over te zetten op de nieuwe site, of fixen we het automatisch? Dat tweede was nog best een (budget)technische uitdaging. Maar het is ons wel gelukt!’

 

Benieuwd naar het resultaat?

Naar denhaag.nl