business game ‘the launch’ maakt innoveren makkelijk

Innovatie. Hoog op elke corporate agenda, maar niet overal even makkelijk te bereiken. Bij grote ‘bottom-up’-organisaties bijvoorbeeld, waar uitvoerende medewerkers vaak boordevol goeie ideeën zitten die door de hiërarchie nooit bij de top komen. Incentro bedacht er iets op: een spel waarmee iedereen een duit in het zakje kan doen. Gewoon vanaf z’n smartphone.

The Launch is een app, gebouwd door de Incentronauten van onze vestiging Business Acceleration. Vestigingsmanager Rogier Duin legt uit: ‘Het spel draait om een missie. Dat is nu nog een vlucht naar de maan, maar kan later ook het WK voetbal zijn. Zolang er maar een duidelijke klus geklaard moet worden.’

veranderen of verzuipen

‘Stel dat je op de gangen van een groot bedrijf posters ophangt met de opdracht Bedenk iets duurzaams voor ons pand‘, zegt Rogier. ‘Dat is veel te vaag. Dus werkt het niet. Juist door kaders te stellen, daag je mensen uit om out of the box te denken. Zeker als het er ook nog tof uitziet en leuk is om te doen.’

Met de nieuwe app wil de club van Rogier innovatie stimuleren via creativiteit en samenwerking. Want al is het een spel, het doel is serious business. ‘Grote organisaties zijn vaak te log om te verduurzamen, maar ze moeten wel, want startups winnen steeds meer terrein. Wij laten álle medewerkers nadenken over nieuwe oplossingen en zorgen dat ze betrokken blijven.’

duimpje van de directeur

Het spel start dus met een ‘missie’: een doelstelling die de organisatie heeft bepaald. Bijvoorbeeld het parkeerprobleem oplossen of uitbetaling na declaraties versnellen. Iedereen in de organisatie – van stagiair tot directeur – kan inloggen en ideeën aandragen om het probleem op te lossen. Krijgt je idee genoeg likes? Dan mag je een team van avatars verzamelen om de missie uit te voeren.

Dat team kies je zonder te weten welke collega er achter de avatar schuilt. Iedereen speelt namelijk anoniem. ‘Een belangrijke voorwaarde’, legt Rogier uit. ‘Op deze manier willen we de drempel verlagen om mee te doen. En voorkomen dat mensen door het dolle raken als de directeur ze heeft geliked.’ Je profiel verrijk je door punten te scoren. ‘Dit doe je door ideeën aan te dragen of te kiezen, likes te ontvangen en missies uit te voeren. Zo proberen we machtsstructuren weg te nemen.’

houston, we have a solution

De halve finale is een ruimtevlucht waarin je een week lang strijdt tegen andere teams. Hierin werk je je duurzame idee verder uit aan de hand van opdrachten en minigames. De uitdaging: op de maan is plek voor slechts drie raketten. Veilig geland? Dan wordt je plan uitgewerkt tot een prototype, zodat je ‘m met je crew kunt presenteren op de vrijmibo. De uiteindelijk winnaar krijgt budget en vier weken de tijd om de oplossing uit te voeren.

Benieuwd naar The Launch? Gaat alles volgens plan, dan wordt het spel 1 september 2017 gelanceerd. Blijf tot die tijd op de hoogte door hieronder je gegevens achter te laten!