kleding, bloed en een foodfestival: spaanse ‘incentro caring mission’ groot succes

Het begon met een kerstcampagne om de lokale kledingbank te sponsoren, toen een actie voor de voedselbank. Dat smaakte naar meer. Om maandelijks iets te kunnen bijdragen aan de gemeenschap, riepen onze Spaanse collega’s de ‘Incentro Caring Mission’ in het leven. Consultant Carlos Arnal Cardenal en programmeur Ignacio Tome Bravo vertellen hoe de ideeën van hun team uitgroeiden tot een compleet festival.

Op een groen veld aan de westkust van Santander, zo’n twintig minuten lopen van ons kantoor, bezochten twee weken terug ruim 500 mensen het Incentro Charity Festival. ‘Dat is ongelofelijk veel’, legt Carlos uit. ‘Zeker als je bedenkt dat we aan promotie niets hebben uitgegeven.’ Alle reclame verliep via Facebook, WhatsApp en wat lokale media. ‘Omgerekend hebben we zo ruim 10 procent van de bevolking van Santander bereikt’, glundert de consultant.

eten (maken) om te helpen

De deal? Geen euro’s als entree, maar wel minstens een kilo eten per persoon. Dat leverde in totaal 897 kilo spijs op. ‘Die opbrengst gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Daarnaast hadden we vier livebands geregeld en verkochten we zelf ook eten. Typisch Spaanse patatas con bacalao bijvoorbeeld, aardappelen met vis.’ Porties gingen voor twee euro over de festivaltoonbank. Met bijna 700 euro als resultaat, bovenop de voedseldonatie.

x

de smaak te pakken

De Spaanse Incentronauten liepen al een tijd rond met de drang zich in te zetten voor de maatschappij. ‘Daarom zamelden we in december geld en winterkleren in, ook onder vrienden en familie. Dat was een groot succes. We besloten ook een asiel te sponsoren en haalden nog eens 250 euro op, een bedrag dat Incentro uit eigen zak verdubbelde. ‘Om het asiel nog beter te kunnen helpen, hebben we ook onze expertise ingezet en een website voor ze gebouwd.’

Zo werd de ‘Incentro Caring Mission’ geboren. ‘Het idee: elke maand een goede daad verrichten en zo de plek waar we wonen een beetje beter maken’, legt Ignacio uit. ‘Met relatief weinig inspanningen kun je met een groep mensen een boel bereiken. Vanuit deze gedachte hebben we vervolgens het festival op poten gezet.’

goed bloed, goed doel

Eigenlijk is niemand officieel in charge van het project. ‘Iedereen mag meedenken. Met het hele team bepalen we wat het volgende doel wordt dat we supporten. Hierbij bekijken we wie in onze gemeenschap de hulp het hardste nodig hebben. Dat betekent dat geld niet altijd helpt. Natuurlijk, je bereikt er een heleboel mee, maar je kunt het niet eten, drinken of dragen. Daarom proberen we telkens een stapje verder te gaan. Uiteindelijk stemmen we om een keuze te maken.’

De uitkomst van de laatste verkiezing: deze zomer gaan de Incentronauten met z’n allen naar de bloedbank. ‘We hebben zelfs bedrijven in de omgeving overgehaald om met ons mee te gaan.’

ok, en verder?

En nu op naar oktober. Dan staat namelijk het volgende grote event op de planning: programmeren voor kinderen. Om de digitale geletterdheid onder de jeugd te vergroten, organiseert het team van Carlos en Ignacio een dag vol technische workshops voor scholieren van 6 tot 14 jaar. Want op dat terrein liggen flinke toekomstperspectieven. Het initiatief komt voort uit een partnership met het educatieve programma ‘EmpredeKIDS’ en andere bedrijven uit de regio.