kleine innovaties met grote impact op google cloud next amsterdam

Iedereen kent Google van de zoekmachine. Bewijs: het werkwoord ‘googelen’ staat zelfs in de dikke Van Dale. Minder bekend zijn de enterprise-oplossingen die de Californiërs in elkaar sleutelen. Toch veranderen ook die ons leven behoorlijk. Denk maar aan de applicaties van G Suite, die je werk én samenwerken een stuk makkelijker maken.

Op Google Cloud Next 2017 in Amsterdam praatte Google partners én klanten bij over de nieuwste enterprise-ontwikkelingen. Natuurlijk was ook Incentro van de partij. Mét een Europese primeur.

w(h)at is next?

Overal ter wereld organiseert de enterprise-tak van Google exclusieve ‘Next’-events, bedoeld om klanten en partners bij elkaar te brengen en de laatste Cloud-nieuwtjes uit te wisselen. Onder de bezoekers vind je bedrijven die een overstap naar Google Cloud overwegen, maar ook een hoop klassieke technerds die benieuwd zijn naar de nieuwste snufjes op cloudgebied. Dat zie je terug in het programma: bij elke editie zijn er keynotes en breakout-sessies over businessvraagstukken én hardcore tech-thema’s.

Op 21 juni streek de Next-karavaan neer in de oude Kromhout-motorfabriek in Amsterdam. Met een eigen partnerstand was Incentro er goed vertegenwoordigd. Maar we waren natuurlijk ook naar de IJ-oever gekomen om te ontdekken met welke toepassingen Google op dit moment bezig is.

binnen-bij-google-next-amsterdam

slimme innovaties zonder trompetgeschal

Goed, we werden niet getrakteerd op Steve Jobs-achtige releases; die hebben we in maart in San Francisco al gehad. Toch kwamen er genoeg interessante oplossingen voorbij die we onze klanten graag zouden aanbieden. Zoals Team Drives, dat de samenwerking binnen je organisatie écht een boost kan geven doordat het niet meer uitgaat van individuele accounts. Hierdoor heb je geen gedoe meer met autorisatie en hoef je nooit meer nieuwe medewerkers per bestand toegang te geven. En dat scheelt veel kostbare tijd. Of Google App Maker, het programma dat app-ontwikkeling toegankelijk maakt voor iedereen die niet graag diep in de code duikt.

Ook op het gebied van Search en Machine Learning heeft Google weer flinke stappen gezet. Wat dacht je van API’s die helemaal zelf foto’s of video’s in je cloud categoriseren, en bovendien bij elke opdracht slimmer worden? Of een zoekfunctie in Spreadsheets, die net zo makkelijk werkt als de zoekbalk op google.com? Het lijken kleine innovaties, maar samen kunnen ze het verschil maken op je werkdag én in je organisatie.

google-jamboard-van-jncentro

ooh yeah, we’re jammin’

Maar we hadden zelf ook een primeur: het is ons gelukt om het eerste Google Jamboard naar Europa te halen. Noem het een whiteboard 2.0, waarop je net zo makkelijk aantekeningen maakt, als Post-Its plakt, schetsen tekent, websites bezoekt, videovergaderingen houdt en informatie deelt. Dé oplossing voor organisaties die nu nog tijd en geld kwijt zijn aan allerlei losse tools en devices – van papieren kladblokken tot die eeuwig krakende conference room phone. Het Jamboard is nog niet buiten de VS verkrijgbaar, maar verschijnt binnenkort op de Europese markt. Als het zover is, geven we een seintje.

bezoek van bnr

In de middag veranderde de Incentro-stand heel even in een radiostudio. Onze event-props en laptops maakten plaats voor de geluidsapparatuur van BNR Digitaal, dat live vanuit de Kromhouthal de ether in ging. De uitzending van 21 juni vind je hier.

bnr-bij-google-next