op geluksmissie met incentro en de corporate rebels

Rebellen en IT’ers: ze hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. In ieder geval in de zakelijke wereld. Want met hun tech-innovaties en agile werkwijzen staan IT’ers aan de basis van de grootste disrupties in de bedrijfswereld. En dat is waar zakelijke dwarsliggers blij van worden. Niet zo gek dus dat de Corporate Rebels en Incentro samen gaan optrekken. Om organisaties gelukkiger te maken, en – vooruit – de wereld een beetje beter.

werk móet leuk blijven

Even voorstellen: de Corporate Rebels zijn Joost Minnaar, Pim de Morree en Freek-Jan Ronner. Drie jongemannen die uit frustratie hun baan bij een grote organisatie opzegden, en de wereld in trokken op zoek naar manieren om werk voortaan léuk te maken. Ze spraken zo veel mogelijk inspirerende ondernemers, teams en leidinggevenden die succes hebben met een radicaal andere kijk op werk, waarbij de people vóór de profit komen. Hun bevindingen delen ze via een blog, maar ook via artikelen in bijvoorbeeld The Huffington Post en Forbes Magazine. Binnenkort komen ze zelfs met een boek. In de tussentijd geven ze overal ter wereld keynotes en workshops, en ondersteunen ze organisaties bij hun transformatie. Want de Corporate Rebels zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen een toekomst hebben als ze werkgeluk centraal zetten.

rebellen en incentronauten trekken samen op

En dat is precies de overtuiging van Incentro. Sinds een aantal jaar is werkgeluk een van de pijlers onder onze organisatie, met alle gevolgen van dien: we hebben geen managers, geen stafafdelingen, en geen KPI’s. De regie ligt bij de Incentronauten, en dat werkt. We eindigen steevast in de top 5 van Great Place To Work, en worden elk jaar een beetje groter. Een tijd geleden klopten de Corporate Rebels bij ons aan om het over onze visie en ervaringen te hebben. We belandden op hun Bucket List van inspirerende voorbeelden, tussen mooie namen als Spotify, Buurtzorg, Richard Branson en Simon Sinek. Maar er ontstond vooral een ideologische match, die we vanaf nu verder gaan uitbouwen.

 

samenwerking-incentro-rebels-moodforce

dit gaan we doen

Samen gaan we organisaties helpen gelukkiger te worden. We gooien de best practices en transformatiekracht van de Corporate Rebels en onze praktijkervaring in de strijd om intrinsiek gemotiveerde teams verder te brengen in hun zoektocht naar inspirerend werkgeverschap. Stapsgewijs, waarbij we de benchmark-studie van Corporate Rebels inzetten om te bepalen waar de organisatie staat en waar ze naartoe wil transformeren. Zodra we aan de slag gaan, gebruiken we onze geluksapp Moodforce om de resultaten van initiatieven te meten. Vallen ze tegen, dan helpen we bijsturen. Zo creëren we een plek waar mensen centraal staan, en waar sturing op geluk het oude command-and-control-model vervangt.

kom luisteren naar ons verhaal

Benieuwd naar onze plannen? Op 26 juli staan we samen met de Corporate Rebels op het podium om ons verhaal te vertellen. Meld je aan voor het grote Corporate Rebels Event om erbij te zijn.

Kom je ook?

En anders kun je ons natuurlijk bellen of mailen. We vertellen je graag alles over onze missie om de wereld een beetje mooier te maken.