betere prestaties dankzij incentro’s dashboard en dataservice voor ambulanceregio’s

Vorige maand lieten we in twee webinars onze nieuwe dienst voor ambulanceregio’s zien: operationele prestaties as-a-service. Met de betrouwbare data die we hiermee leveren, kunnen regionale ambulancevoorzieningen nieuwe inzichten opdoen en hun prestaties verbeteren.

behoefte aan betrouwbare data

Uit een rondvraag tijdens de webinars bleek dat maar liefst 57% van de deelnemers behoefte heeft aan een makkelijke en betrouwbare manier van informatie maken. Een uitkomst waar Jasper Thissen, managing consultant bij Incentro, blij mee is: ‘Onze operationele prestaties as-a-service oplossing doet precies wat de deelnemers nodig hebben: geautomatiseerd betrouwbare data leveren.’ Het dataservice-model is gebaseerd op de best practices van veiligheidsregio’s en vijf regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s).

data is het vliegwiel voor je leercurve

Daarnaast wil 29% van de deelnemers de data-analyses gebruiken om te leren. Jasper: ‘Als je data analyseert, levert dat vaak nieuwe inzichten op. Die roepen weer vragen op, en dat leidt tot een boost in de leercurve van organisaties.’ Het data-servicemodel van Incentro verzamelt en analyseert data met betrekking tot acht thema’s

die voor de RAV’s relevant zijn. Denk aan prestaties, overschrijdingen en AZN-indicatoren. Jasper: ‘Bij vijf regio’s hebben we inmiddels de belangrijkste thema’s in een standaardoverzicht en analyse-dashboard klaargezet. Met dit uitgangspunt kunnen de regio’s sneller aan hun leercurve beginnen.’

zo ziet de oplossing eruit

1.    geautomatiseerde dataservice om betrouwbare informatie te genereren
2.    dashboard om prestaties te analyseren, met standaard voor vijf gebruikers de volgende tabbladen:

a.    overzicht prestaties
b.    overschrijdingspercentage spoedvervoer
c.    rittijden uitgesplitst
d.    ritaanbod versus capaciteit
e.    productieoverzicht (declarabel/niet-declarabel)
f.    overzicht burenhulp
g.    overzicht responstijd A1
h.    AZN-indicatoren

3.    hoogwaardige, gecertificeerde all inclusive, technische voorziening met een hoge beschikbaarheidsgarantie

ook iets voor jouw regio?

We bieden operationele prestaties as-a-service in verschillende abonnementsvormen aan. Alle voorzieningen zijn inbegrepen: van techniek en veiligheid tot gebruik en beschikbaarheid.

Zekerheid

Als de standaardoplossing een prima uitgangspunt is en je wilt deze voor een vast bedrag implementeren, kies dan voor zekerheid. Het project is verrekend met het jaarabonnement.

Maatwerk

Jij kent je eigen organisatie het beste. Verwacht je veel maatwerk aan de dataservice of het dashboard? Geen punt. Wij zorgen voor een laag maandbedrag, zodat er meer budget is voor maatwerk.

Flexibiliteit

Kun je niet ver in de toekomst kijken en ga je liever voor learning by doing, waarvan je maandelijks afscheid kunt nemen? We snappen het. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar vanaf maand 4.

waarom interessant?

‘Het grote voordeel van de oplossing is dat je je leercurve veel eerder een boost kunt geven op basis van betrouwbare data. Zonder dat je eerst nog de techniek moet aankopen en in orde maken,’ vertelt Jasper. En hoe meer regio’s de service gebruiken, hoe meer doorontwikkeling er plaatsvindt. Jasper: ‘Door de techniek te standaardiseren en deelbaar te maken, wordt het makkelijker om nieuwe ontwikkelingen uit te wisselen.’

Wist je dat Incentro ook andere informatieproducten aanbiedt om binnen en buiten organisaties gestuurd samen te werken? Bijvoorbeeld voor P&O, Finance en Risk.