business meeting: over geluk en slechte grappen

Afgelopen dinsdag was het weer zover: de gezamenlijke business meeting. Twee keer per jaar komen alle Incentronauten uit het land samen om successen en nieuwe ontwikkelingen te delen, te genieten van een inspirerende gastspreker, en na te praten onder het genot van een hapje en drankje. The place to be voor de avond was Boskoop, en de man to perform: Guido Weijers.

De avond begon met een mededeling vanuit de board. Stef nam het woord en las een uitgeschreven brief voor. Hij wilde namelijk dat de boodschap goed zou overkomen. ”Incentro is overgekocht door een enorme IT-speler. Dit biedt ons kansen, maar zal ons ook gaan beperken in onze vrijheid”, was de boodschap. Verontwaardigde blikken schoten door de zaal en er klonk flink geroezemoes. De algehele tendens op dat moment was ”what the F?!”

dit roept vragen op…

De board beantwoordde vragen vanuit het publiek over deze eventuele overname, die met name gingen over waarom Incentronauten dit nu pas hoorden, hoe dit zo haaks stond op onze kernwaarden, en waarom hier geen democratisch besluit over is geweest. Als antwoord daarop werd een slide getoond van degene die Incentro zou moeten overkopen. Incentro zelf. En nog beter: Incentronauten. Met een welgemeend excuus dat deze Business Meeting niet precies op 1 april had kunnen vallen. Het plan is om Incentro volledig in handen te laten zijn van haar medewerkers middels aandelen. Luid applaus klonk door de zaal, en aan de opgeluchte blikken te zien was er een aantal mensen flink ingetuind…

kennis delen & kennis vergaren

Coert Prins betrad het podium en vertelde over de plannen voor Fair Trade Software, in de nieuwste vestiging: Incentro Kenia. Deze vestiging is begin 2017 opgestart, en gaat zich focussen op het creëren van positieve impact op de levens van mensen in Afrika. En natuurlijk is het kernwoord IT.

Evelien van Engeland nam de microfoon over en vertelde over de Incentro academy: een online tool waarmee Incentronauten op ieder gewenst moment hun soft skills kunnen bijspijkeren. Van conflicthantering en consultancy skills, tot time management en mindfullness.

een ons geluk is meer dan een pond goud?

Tot slot kwam Guido Weijers het podium op om te praten over geluk. Wat is geluk nou eigenlijk? Die vraag blijkt lastiger te beantwoorden dan gedacht. Het is subjectief. Maar -na wat rake grappen over Netflix, Frans Bauer, bubbelbadmomentjes en het huwelijk- kwam er toch degelijk een ‘geluksmodel’ tevoorschijn. Geluk bestaat uit drie componenten:

  1. Een leuk leven waarin korte momenten van blijheid centraal staan;
  2. Een goed leven waar je op lange termijn een aantal basisbehoeften goed voor elkaar hebt;
  3. Een betekenisvol leven waarin het grotere geheel – en jouw bijdrage daaraan- centraal staan.

De avond zou ”absoluut geen cabaret” worden, maar een serieuze presentatie. Het bleek uiteindelijk een goed verhaal in een enorm geestig jasje. Die korte termijn geluksmomentjes zaten op dat moment wel snor in de zaal!

Als klapper op de vuurpijl kwam Incentronaut Jeroen Ooms het podium op, om ons de nieuwste aanwinst van Incentro te presenteren: een super herkenbaar stripverhaal over onszelf. Met bekende karakters, uitspraken en thema’s. Nadat iedereen een exemplaar in ontvangst had genomen was het tijd voor een drankje. En napraten over de voorgaande uren vol geluk en slechte (1 april) grappen.

 

Foto’s door Armando Ello, tekst door Anne Vullinghs