Incentro-trainees pakken uit voor Jarige Job

In Nederland vieren zo’n 60.000 kinderen hun verjaardag niet. Ze zijn best in voor een feestje, maar doordat ze onder de armoedegrens leven is er geen geld voor slingers, cadeautjes en traktaties voor in de klas. Om deze kinderen tóch een onvergetelijke dag te bezorgen, bedacht Stichting Jarige Job de verjaardagsbox: een doos vol spullen waarmee je een fantastisch feestje bouwt. Intussen proberen de Young Professionals van Incentro zo veel mogelijk mensen achter de inpaktafel te krijgen.

inpakkers gezocht

Om tienduizenden dozen vol te stoppen met taartmix, ballonnen, slingers en cadeautjes, heb je aardig wat inpakkers nodig. Gelukkig kan Jarige Job rekenen op een vaste groep vrijwilligers. Ook nodigt de stichting bedrijven uit om een middagje te komen inpakken. Teambuilding voor de deelnemers, nuttig voor Jarige Job. En om het aantal ingepakte dozen nog verder op te schroeven, start de stichting binnenkort met een nieuw spel waarin teams of afdelingen het tegen elkaar opnemen: wie pakt in korte tijd de meeste dozen in?

incentro-trainees doen ’t digitale werk

Om het inpakspel tot een succes te maken, zijn meer digitale middelen nodig dan je misschien denkt. Om te beginnen moet er een website komen waarop bedrijven, afdelingen of teams zich kunnen aanmelden. Daarnaast wil Jarige Job mensen enthousiast maken om mee te doen, bijvoorbeeld via een game of filmpje. En er moet data binnenkomen waarmee de stichting haar netwerk kan uitbreiden, zoals e-mailadressen en LinkedIn-pagina’s van deelnemers. Zelfs het spel heeft digitale componenten, denk aan de timer en startknop. Voor al deze uitdagingen schakelde Jarige Job de hulp in van de Young Professionals Academy (YPA) van Incentro. In ruil voor een leerzame ervaring bouwen onze trainees hard aan de digitale omgeving van het inpakspel.

leerzame case voor young professionals academy

Trainee Micha van Toornburg vertelt: ‘In elk traineeship van Incentro staat een praktijkcase centraal, waar je tussen je trainingen door aan werkt. In februari zijn we met z’n tienen gestart aan het vraagstuk van Jarige Job. Omdat er zoveel moet gebeuren, hebben we ons opgesplitst in groepjes: een paar professionals houden zich bezig met de website, anderen concentreren zich op de data, de online trigger of het spel. Aan het eind van het traineeship presenteren we ons plan aan Jarige Job, dat onze oplossingen ook echt mag gaan gebruiken.’

hooggespannen verwachtingen voor de eindpresentatie

Huib Lloyd, directeur van Jarige Job, is blij met de hulp die hij van de Incentro-trainees krijgt: ‘We willen ervoor zorgen dat het spel écht een beleving wordt. Iets doen voor een ander moet gaaf worden; het spel moet een hele positieve ervaring zijn. Mijn verwachtingen voor de eindpresentatie zijn dan ook hooggespannen.’ Bij die presentatie is niet alleen Jarige Job aanwezig; ook de managers van Incentro komen kijken. Micha: ‘Ze zijn ontzettend benieuwd naar het resultaat. En het is meteen een goede testcase: we hopen natuurlijk dat ze zin krijgen om zelf de handen uit de mouwen te steken.’

ook een traineeship volgen?

In juni start er weer een nieuw traineeship bij de Young Professionals Academy van Incentro. Kijk op onze carrièresite voor meer info.

meer weten? neem contact met ons op