thumbzone: staan jouw conversiepunten binnen bereik?

Sander Smeekes – door het succes van grote smartphones bij consumenten, is de gemiddelde schermgrootte van gebruikers de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. De hoeveelheid schermruimte dat gemakkelijk bereikbaar is voor gebruikers die met één hand de telefoon bedienen is echter minimaal. De ruimte die buiten de zogenoemde ‘thumbzone’ valt is moeilijk of niet bereikbaar.

Uit onderzoek (uitgevoerd door Steven Hoober) is gebleken dat 49% procent van de mobiele gebruikers hun telefoon bedient met 1 hand.

Het mobiele OS van Apple (iOS 8+) speelde al eerder in op de komst van grotere schermen door de “reachability” functie toe te voegen. De gebruiker kan hiermee dubbel op de homeknop drukken en het hele scherm binnen de thumb zone krijgen. Hoewel dit een slimme functie is om met één hand te blijven bedienen, kan je er niet vanuit gaan dat iedereen hier gebruik van maakt. Het voegt daarnaast een extra actie toe voor de gebruiker om bepaalde acties uit te voeren.

bottom tabbar navigatie

Veel grote mobiele applicaties van diensten als Spotify en Facebook zijn recentelijk overgestapt op een bottom tabbar. Hierdoor zijn belangrijke pagina’s beter zichtbaar en valt de primaire navigatie binnen de thumbzone.  Waar steeds meer applicaties mee gaan in deze ontwikkeling, gebruiken veel websites vaak nog een topbar navigatie met een hamburger menu.

belangrijke interactie binnen thumbzone

Een goed voorbeeld van het plaatsen belangrijke interactie binnen de thumbzone is de mobiele website van AirBnb. De focus voor AirBnb lijkt erg op het zoeken en vinden van een geschikte AirBnb plek om te verblijven. Zoals op de afbeelding hieronder te zien is zijn functies als zoeken, filteren en reserveren binnen handbereik.

waarom gebruiken weinig websites een bottombar?

De reden waarom weinig websites een bottombar gebruiken, kan te maken hebben met de afhankelijkheid van de browser waar het in draait. Op iOS heeft Safari bijvoorbeeld een native bottombar en navbar die 16% van de totale schermruimte gebruikt. Hierin zijn twee opties (Safari op iOS in dit geval) mogelijk voor een sticky bottombar :

  • De browser blijft in standaard modus met alle native controls. Dit kan er dan dus voor zorgen dat de website bij voorbaat al voor een kwart gevuld is.
  • De browser minimaliseert de standaard controls, wat een dubbele tap vereist om items in de navigatie te openen (Pitchfork)

Beide opties lijken niet ideaal en maakt de keuze voor een bottombar navigatie moeilijk. De beste oplossing zou zijn als browsers hier rekening mee houden en hiermee leert om te gaan.

De voordelen van een bottombar navigatie is dat het binnen de thumbzone valt en er ruimte is voor maximaal 5 navigatie items, die ten alle tijden zichtbaar zijn voor de gebruiker. Het nadeel is echter dat het niet gebruikelijk is bij mobiele websites en dat er rekening gehouden moet worden met de hierboven genoemde problemen.

Wil je meer weten over het optimaliseren van de mobiele gebruikerservaring van je website en de thumbzone?

Lees meer over onze web design dienstverlening

*Tip: Gebruik deze handige tool om zelf te controleren of jouw website/app goed gebruik maakt van ruimte binnen de thumbzone

meer weten? neem contact met ons op