Hoe maak je MVO binnen een organisatie duurzaam?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds een groter topic binnen (Nederlandse) bedrijven. Door de aantrekkende economie neemt dit onderwerp een vogelvlucht op de agenda’s van veel organisaties. Zo ook bij Incentro. Maar hoe combineer je je dagelijkse werkzaamheden met verantwoordelijk ondernemen?

Om eerlijk te zijn worstelen we al jaren met dit onderwerp. Meestal komen we niet verder dan een weeshuis bouwen in Afrika, LED verlichting en een dagje Blijdorp met de lokale (geestelijk) gehandicapten. Super goede initiatieven, maar niet allemaal even duurzaam. En dat is het toverwoord wanneer je over MVO binnen een organisatie praat. Hoe maak je een initiatief binnen een (commerciële) organisatie duurzaam. Niet eenmalig, maar een blijvend onderdeel van jouw zaken doen?bti_codepomoja

geld verdienen met mvo?

Met deze vraag in de rugtas zijn Dennis de Weerd en Coert Prins een onderzoek gestart. Wij geloven dat MVO alleen werkt wanneer je dit toepast op de kennis en werkzaamheden waar je je dagdagelijks mee bezighoudt. Alleen zo wordt het een geïntegreerd onderdeel en duurzame oplossing binnen je bedrijf. Je mag met MVO dan ook best geld verdienen. Dit lijkt nog een taboe, maar Sir Richard Branson (Virgin) doet niet anders. Hoe kan je dan iets duurzaam maken door het commercieel te maken?

Dennis heeft in voorgaande jaren een liefde voor Kenia opgebouwd en vele kansen gespot in dit land. Zo is er veel vraag naar de kennis die wij hebben binnen ons vakgebied (IT). Vergelijkbare (Nederlandse) initiatieven zijn al rijkelijk aanwezig in deze streek. Nederland deelt haar kennis al op het vlak van agricultuur, waterwezen en management. Deze organisaties gebruiken haar kennis om door middel van kennisdeling verschil te maken in een land waar de behoefte groot is. Mensen krijgen duurzame kansen door werkgelegenheid en door (met deze kennis) zelf bedrijven op te starten. Het “breng geen vis, maar leer ze zelf vissen”-principe.dutch-embassy

op onderzoek uit

Dus het werd tijd om lokaal onderzoek te doen. Met de eerder genoemde rugzak om vertrokken Dennis & Coert richting Kenia. Op het moment van landen werd direct al 1 ding duidelijk; hier groeit de economie als een malle! Kantoorgebouwen ploppen als paddenstoelen uit de grond. Grote bedrijven (Google, PWC, Microsoft, etc.) zijn er al gevestigd en de kansen zijn legio. Een geweldig ondernemersklimaat wat ons betreft!

En dat is dan ook wat wij na een maand onderzoek hebben geleerd. Kenia is een importland. Ze importeren echt alles, zelfs de eigen gekweekte koffiebonen na verwerking. Zo ook met IT.  Het gevolg is dat mensen hier niet zomaar een kans krijgen in de arbeidsmarkt. Het werkloosheidscijfer onder jongeren is enorm (geschat tussen de 50 en 80%). Door corruptie en stammenvoorkeur is het ook niet zeker dat degene met de beste kennis ook de baan krijgt. Daar zien wij onze kans om via een commercieel initiatief MVO echt een plek te geven.

screen-shot-2016-10-31-at-17-40-25-1

fair trade software

Wanneer we de vraag (markt) en de kennis (medewerkers) vanuit Nederland combineren met het aanbod vanuit Kenia kunnen wij op een verantwoorde wijze software leveren aan bedrijven in Nederland. Een kans voor ons als bedrijf, voor onze (toekomstige) klanten en vooral voor de mensen in Kenia. Iedereen wint. Klant krijgt haar vraag op een maatschappelijk verantwoordelijke manier vervuld, de mensen in Kenia een eerlijke vaste baan en Incentro heeft een duurzaam MVO project. Wij noemen dit Fair Trade Software.

Door aandacht te hebben voor meervoudige waardecreatie (people, planet, profit) en hier een afweging tussen te maken kan er duurzaam winst worden gecreëerd op meerdere vlakken. Maak je eigen MVO-initiatieven duurzaam!

Wil je meer weten over hoe wij dit precies hebben gedaan? Neem gerust contact met ons op!

screen-shot-2016-10-31-at-17-39-52-1screen-shot-2016-10-31-at-17-41-17-1

meer weten? neem contact met ons op