Incentro weer op de lijst van Best Workplaces in Nederland

Incentro heeft de derde plaats op de lijst van Best Workplaces 2016 van Nederland bereikt. De lijst van Best Workplaces is samengesteld op basis van empirisch onderzoek van Great Place to Work® Nederland. Jaarlijks worden de hoogst scorende organisaties onderscheiden als Best Workplaces van Nederland. Afgelopen dinsdag werd de lijst van 2016 bekend gemaakt.

Great Place to Work® Nederland onderzoekt de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Op basis van de positieve antwoorden op een vragenlijst van 58 stellingen en de evaluatie van het werkgeversbeleid wordt de lijst van Best Workplaces van Nederland bepaald.

GPTW incentro

Bij Incentro staat het geluk van onze mensen boven alles. Want een tevreden medewerker levert hogere kwaliteit op en heeft meer plezier bij onze klanten. Onze klanten profiteren hier direct van. We meten daarom regelmatig de ‘happiness factor’ bij onze medewerkers en sturen bij waar nodig. Dit maakt ons ook dit jaar weer een Great Place to Work: een organisatie waar vertrouwen, trots en plezier centraal staan. “Ik ben meer dan trots op onze werknemers en wil ze bij dezen allemaal bedanken, ’’ aldus Paul Baan, board member bij Incentro.

Caroline Mullers, senior consultant Great Place to Work Nederland: “De organisaties die op de lijst van Best Workplaces staan, hebben werkomgevingen ontwikkeld waar vertrouwen, trots en plezier centraal staan. Tevens vervul je een voorbeeldfunctie ten aanzien van andere organisaties. Niet iedere organisatie behaalt de lijst in verband met strikte criteria. Het is een resultaat om trots op te zijn!” Mullers over het onderzoek: “Wij vragen de mening van medewerkers op vijf waarden: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Die waarden zijn gekoppeld aan prestaties. Dat kunnen wij staven met 30 jaar onderzoek, want zo lang gebruiken we deze methodiek al. Wij zijn het enige onderzoek dat niet alleen vraagt naar de mening van de medewerkers, maar ook het beleid van de werkgevers meeweegt. Door die koppeling te maken krijgen organisaties inzicht in de effectiviteit van hun beleid. Het onderzoek is empirisch onderbouwd en praktisch toepasbaar.”

meer weten? neem contact met ons op