twee nominaties voor digital interactive award

We zijn enorm trots dat we genomineerd zijn voor de Digital Interactive Awards 2015. Voor twee cases zijn wij gekozen als potentiële winnaar van deze prestigieuze prijs voor beste online cases in de digitale wereld.

randstadnet

In de categorie social en communities zijn we genomineerd met onze oplossing gebaseerd op Google Apps. We bouwden een innovatief digital workspace dat Google Apps combineert en linkt naar andere bedrijfsapplicaties. Hiermee is Randstad de eerste die Google Apps met zo’n vooruitstrevende totaalaanpak inzet.

De volledige case is hier en hier te lezen.

“In het voortraject werden hele creatieve mensen ingezet. Bij de ontwikkeling werd het project beheerd door een managing consultant die de link tussen de wensen van de business en de mogelijkheden van IT uitstekend kon leggen. De snelheid van Incentro en onze verantwoordelijkheid op het gebied van beheer grepen perfect in elkaar.” – Rob van Wijk – Projectmanager I-Bridge

Emte supermarkten

De prijzenoorlog in de supermarktindustrie is in volle gang. Online heeft de concurrentie alleen maar doen groeien. EMTÉ is een supermarktketen die qua digitale foodprint aan de wieg staat, terwijl concurrenten grote slagen maken. Het is tijd om een slag te slaan. Hoe? Het binden van klanten dmv loyaliteit!

We hebben het e-commerce platform gecombineerd met XperienCentral. XperienCentral in staat is om complexe koppelingen te combineren met een hoge gebruiksvriendelijkheid. De kassa, website, app en shop konden allemaal met elkaar verbonden worden, zodat het innovatieve karakter (multichannel en multitouch) waar gemaakt kon worden. De site is responsive opgezet en het effect is te zien: 50% van de bezoekers komt via een mobiel device!

De volledige case is hier en hier te lezen.

“Het bezoekersaantal van de site is met 200 tot 300 procent gestegen. Dat komt natuurlijk ook omdat we het voor onze klanten nieuwe loyaliteitsprogramma hebben gelanceerd. Maar we merken ook dat het herhaalbezoek is gestegen. Daarnaast is het aantal bezoekers dat onze site via een mobiel device bezoekt opgelopen naar 50%! Het platform zelf bevalt ons ook goed. Er zijn nog wat kleine dingen die beter kunnen, maar dat blijft altijd. Belangrijk is dat het stabiel is en dat we er prettig mee kunnen werken.” – Sandro Lauria – Manager Loyaliteit Emte

Enter the #worldofincentro

meer weten? neem contact met ons op