“Ik ben een RPA developer”, antwoord ik op de wat-doe-je-tegenwoordig-nou-voor-werk-vraag van tante Jannie tijdens haar oer-Hollandse kringverjaardag. Ze kijkt mij aan alsof ik zojuist iets in een vreemde taal heb gezegd. “Ik breng bedrijfsprocessen in kaart en automatiseer dat met behulp van de computer”, zeg ik aanvullend en verduidelijkend. Dat resulteert in een eureka moment, “Oh met computers enzo, ja dat is de toekomst”. Ik knik instemmend en neem nog een blokje jong belegen met een zilveruitje.

Ik was een vroege leerling en moest dus al op mijn zestiende een studiekeuze maken. Mijn favoriete vakken waren economie en wiskunde, want ik wilde heel erg rijk worden. Nogmaals: ik was zestien. Logischerwijs koos ik daarom voor Accountancy aan de Hogeschool Utrecht. Helaas won de extrinsieke motivatie om ‘lekker rijk te worden’ het niet van de saaie colleges Bedrijfsadministratie.

Ik besloot het jaar daarop te beginnen met de opleiding Bedrijfskunde. Vrijwel iedereen start met deze studie omdat 1) ze nog geen flauw idee hebben van wat ze willen doen en 2) daar tijdens de studie wel denken achter te komen. Zo rolde ik op een gegeven moment in een stage bij een bedrijf die een low-code platform (ala Mendix en OutSystems) had gebouwd. Zo kwam ik in aanraking met de echte knappe koppen van deze tijd: programmeurs.

Dat programmeren had mijn interesse getrokken. Ik wilde leren hoe dit werkte. Zo kwam ik uit bij Codam Coding College. Het puzzelen (wat je fulltime doet als programmeur/developer) was fantastisch, maar ik miste de praktijk. Oplossingen voor echte problemen en het liefst zo effectief en efficiënt mogelijk. Dat stukje dat ik hier miste, zag ik wel bij de low-code oplossingen die ik tijdens mijn studie had bekeken. 

In mijn zoektocht naar een werkveld waarin ik mijn programmeer en bedrijfskundige interesses kon combineren kwam ik terecht in de wonderlijke wereld van RPA. Dit staat voor Robotic Process Automation. In het kort betekent dit: “Het automatiseren van ontzettend saaie bedrijfsprocessen, zodat een mens dit niet meer hoeft te doen, maar een digitale robot”.

Eigenlijk kwam hier al mijn opgedane kennis van de afgelopen jaren samen. Door de Accountancy en Bedrijfskunde vakken en stages kwam ik in aanraking met veel saai repeterend werk en door Codam leerde ik logica omzetten in code. Eén van de grootste low-code RPA platforms is UiPath en daar wilde ik graag mee werken. De missie van UiPath is mensen bevrijden van ‘boring work’, zodat ze weer tijd hebben om dingen te realiseren waar ze écht blij van worden. Ik kan mij daar tot op de dag van vandaag helemaal in vinden.

Als je op zoek bent naar een baan waarbij je zowel met business als IT te maken hebt, kom je al snel uit bij Incentro. Bij Incentro staat zelfstandigheid en autonomie centraal en heeft iedereen een hekel aan bureaucratie. Love it! Tijdens mijn sollicitatie heb ik bovenstaand verhaal keurig in detail verteld en de rest is geschiedenis.

In ons jonge team heerst een informele sfeer en krijgt iedereen de vrijheid om zich persoonlijk en als team te ontwikkelen. Ik zou er veel van die standaard recruitment woorden aan vuil kunnen maken zoals wintersport, uitjes, vrijmibo’s, pooltafel, maar dat vind ik enorm afgezaagd. Om de sfeer te proeven kan je het beste langs komen voor een kopje koffie of een biertje (dan het liefst wel aan het einde van de dag). Wij zoeken altijd nieuwe collega’s, dus je bent van harte welkom. Ook gewoon voor een goed oriënterend gesprek over wat jij later als je groot bent zou willen worden. ;)